Proč Jižané nemají problém se zvýšeným cholesterolem

Sice se blíží zimní období, ale mnohé z nás napadá otázka, jak hubnout v létě https://www.bmikalkulacka.cz/jak-hubnout-v-lete-stredomorska-dieta-je-skvelym-receptem-na-stihlou-postavu, respektive, jak hubnout do plavek. Už si plánujeme dovolenou na příští rok, a to nejlépe za sluníčkem k moři, protože jsme vyprahlí po cizině a mořskému vzduchu. Jenže pohled do zrcadla nás tak trochu zrazuje. No a co, řekněte si! hubnout můžete i v cizině, a ani nebudete vědět, že strádáte a kilíčka poputují pěkně rychle dolů. Pravda, předpokládá to delší dobu pobytu, ale i při týdnu, když budete vědět, že taková s t ř e d o m o ř s k á d i e t a vám pomůže nastartovat metabolismus a po návratu do vlasti v nastaveném rytmu budete pokračovat, hubnout budete snadno, a hlavně s radostí. Obzvláště, když uvidíte, jak se tukové polštářky, kterými jste se obestlali, pěkně rozpouštějí a ubývají na objemu.

léto moře

A když přidáte svižný pohyb, hubnutí vám půjde rychleji, to vám můžeme jen doporučit. Když už jsme ale zmínili „středomořskou dietu“, pojďme si o ní blíže pohovořit. Proč lidé žijící v přímořských oblastech a v jižních krajích nemívají problémy se zvýšeným cholesterolem a vůbec žijí tak nějak zdravěji. Základem této „sluneční stravy“ jsou hlavně zdravé nenasycené tuky, které místní získávají po nejvíce z výtečných domácích oliv. Používat můžete jak panenský olej lisovaný za studena – i kdybyste si ho měli nakapat na skrojek chleba při snídani! Zkuste to! Panenský olivový olej se velmi často používá ve studené kuchyni a nechybí v žádném zeleninovém salátu.

olivový olej

Jižané používají i olivový olej na smažení, ale smaží jinak, než my. Příprava – zvláště ryb – je velmi rychlá, aby se nevyčerpávaly výživné látky a co nejvíce pochutin zůstalo v rybičce. Změnou pro nás je chuť místních úlovků, a to právě proto, že jsou čerstvé a trvá skutečně jen krátkou dobu, než se ocitnou na středomořském stole plných pochutin.