Dlouhé cesty autem s dětmi

Cestování s dětmi může být jak úplně v pohodě tak taky extrémně náročné. Jsou děti, které zvládají úplně v pohodě i delší cesty, spí a pomalu si cestování ani nevšimnou. Jiné děti celou cestu propláčou a nedají vám ani chvíli klidu. Připravte se na všechno co vás může během cesty potkat. Není toho málo.

dítě s autíčkem

1. Seznam věcí na cestu

Zásadní je sepsat si věci na cestu, které budete potřebovat jak celou cestu, tak i na místě. Sepište si všechno v klidu na papír a ještě zkonzultujte s partnerem. Až poté začněte s přehledem věci chystat. Nezapomeňte na dostatek hraček na zabavení, nějaký tablet na pohádku, svačinky na cestu, křupky, tyčinky nebo cokoli, co má vaše dítě rádo. Nezapomeňte mít s sebou také léky jak pro vás, tak i pro dítě.

2. Zmapujte trasu

Nutné je také pořádně zmapovat trasu a naplánovat přestávky. Počítejte i s tím, že můžete zastavovat mezi přestávkami třeba kvůli pláči nebo na čůrání. Dítě se nebude přizpůsobovat vaší naplánované trase. Každé místo, kde se dá zastavit se vám bude hodit. Počítejte také s dostatkem času na cestu. Počítejte s tím, že bude asi potřeba vyrazit na noc, kdy dítě spí a většinu cesty prospí.

3. Počítejte s nejhorším

Počítejte s každou katastrofální situací, která vás cestou může potkat. Mějte uložené číslo na havarijní službu https://www.kanalizace-instalateri.cz/ (čísla na havarijní služby se hodí u všeho mít k dispozici i doma, kanalizace, plyn, elektřina), kterou můžete v případě potřeby zkontaktovat. Mějte u sebe náhradní příslušenství k výměně prasklé pneumatiky či jiné drobné závady na autě. Nezapomeňte před cestou nabít i telefony, stáhnout mapy a mít uložená všechna nutná čísla. V zimním období mějte po ruce deku pro sebe i dítě, kdyby bylo nutné někde delší dobu stát bez možnosti topení.

nohy v autě

Pokud se na cestu pěkně připravíte, určitě se vám cesta povede a užijete si ji všichni. A pokud ne, pak prostě vyváznete s minimálními škodami. I to je dobré, jen je dobrá varianta, když s tím člověk počítá a nelekne se toho.